Punctualitate? Ce-i aia?

Acum cativa ani am avut ocazia sa ajung in Austria, din pacate nu in vacanta ci la lucru pentru cateva saptamani. Un amic de familie isi construia casa acolo si m-a chemat sa il ajut.

Intr-o seara mi-a zis ca urmatoarea zi la 7:30 dimineata va veni o echipa de muncitori sa monteze placile de beton pentru ultimul nivel. Ce s-a intamplat in urmatoarea dimineata mi-a dat peste cap conceptiile despre punctualitate.

Am plecat mai devreme in ideea ca trebuie sa ajung inaintea echipei de muncitori si sa pregatesc ce trebuie pe acolo. Pe cand ma apropiam de santier, asta pe la 7:10, nu intelegeam de ce este o macara in fata la ora asta? Era echipa de muncitori care trebuia sa vina la 7:30 (poftim!!!). Aveam nevoie de lamuriri, asa ca am mers la amicul respectiv sa aflu de ce au venit asa devreme, era libera autostrada sau am inteles eu gresit si au venit la 7:00.

Raspunsul lui: „Daca un neamt iti spune ca la 7:30 vine la lucru inseamna ca la 7:30 se apuca de treaba.”

Ce vreau sa zic cu acest episod?

Punctualitatea este un mesaj puternic de respect, maturitate si politete. Insa noi romanii stam prost tare la capitolul asta. Ca e vorba de un interviu, un eveniment, o prezentare sau orice presupune sa fii undeva la o anumita ora, se pare ca toata lumea merge  pe principiul:

„De ce sa vii mai devreme, cand poti intarzia?”

De ce romanii nu sunt punctuali, nu inteleg, dar e o trasatura de caracter a poporului nostru, pentru care mereu am avut de pierdut. O fi vreo gena care ne impiedica?

Putem face ceva in privinta asta?

Da. Exista trucuri pentru a ajunge la timp, trebuie doar sa vrei.

1. Roaga un prieten sa te ajute

Daca ai prieteni care se trezesc foarte devreme frecvent, roaga-i sa te sune la o anumita ora pana raspunzi. Personal folosesc asta inca din liceu si mi-a prins bine.

2. Ofera-ti singur recompense

Planuieste sa ajungi mai devreme si recompenseaza-te cu o bautura sau orice altceva care iti place.  Recompensa este o motivatie bune, chiar daca vine de la propria persoana.

3. Pregateste-te in avans

Daca ai o intalnire a doua zi dimineata, pregateste-te cu o seara inainte. De exemplu alege-ti hainele pe care le vei purta, astfel incat dimineata doar sa te imbraci si sa pleci.

4. Planuieste si lucrurile minore

De obicei omitem sa calculam in timp lucrurile minore, fapt care duce la intarziere. Incearca sa-ti adaptezi agenda si sa adaugi pregatirile si timpul necesar sa ajungi la intalnire.

PS: un mic sfat – daca intarziati anuntati din timp. Mai bine spuneti ca intarziati 30 minute si ajungeti mai devreme decat sa nu spuneti nimic si sa ajungeti cu 15 minute mai tarziu.

Folositi sau cunoasteti si alte trucuri care ne pot ajuta sa fim mai punctuali?

Reclame

3 thoughts on “Punctualitate? Ce-i aia?

  1. Adevarat-ai grait, lucrurile de detaliu facute bine ne apropie mai mult de realizarea telurilor importante . N-ar strica sa ne printam articolul si sa-l citim la trei zile odata macar.

  2. Sunt multe de schimbat in mentalitatea romanilor, ar fi bine daca am ajunge si noi sa gandim un pic mai mult. Oricum foarte tare articolul asta, si sper sa inveti si tu din sfaturile alea;)).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s